Höst = sänkta krav

Som fotbollsspelare gillade jag alltid höstmånaderna mest. Eller, gillade är kanske fel ord. Det var aldrig speciellt roligt att spela match i regn och snålblåst. Men jag presterade i alla fall bäst när löven började falla. Min spelstil, byggd på att springa och slita, fungerade bättre ju uslare de yttre förutsättningarna var. För i slutet av säsongerna fanns det inga krav på finlir. När jag tänker efter har jag nog inte gjort en enda riktigt bra match i strålande solsken. Nä, då briljerade de tekniska genierna.

krageholmsskogen

En promenad i Kragholmsskogen blev det idag.

Jag tycker att hösten har samma effekt på livet i övrigt. När det är mörkt klockan 18, det regnar och blåser och temperaturen kryper ner mot fem plusgrader finns det egentligen inte så mycket spännande du kan göra. Du kan träna, läsa en bok, hälsa på en vän, umgås med familjen och så vidare. Men pressen, som finns under sommaren, på att ägna sig åt mer avancerade aktiviteter sjunker.

Till exempel behöver du inte vara megasocial och beta av hela din umgängeskrets. En regnig oktobersöndag, som idag, är det istället helt okej att bara stanna inne, glo på en film eller nån sportsändning. Ingen kommer att tycka att det är konstigt.
Fast jag tycker att det är lite trist att vädret har så stor betydelse för hur vi lägger upp vår dag. Vill du sträckkolla på en serie en het sommardag i juli ska du självklart kunna göra det, utan att få kritik.

Ni kan säkert gissa att jag inte har något emot hösten. Och min känsla är att fler och fler värdesätter denna lite utskällda årstid. Jag tror att sänkta prestationskrav och minskad stress är en viktig förklaring. Och höstens pånyttfödelse vittnar väl om att tempot vi lever i ibland är för högt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *