Filmtips: Palio

För några veckor sedan avgjordes ”Slaget om Fyledalen”, den årliga fotbollsturneringen där fyra småbyar slåss om att bli det vackra områdets mästare. I år var det Högestad som drog det längsta strået i sedvanlig konkurrens med Ramsåsa, Röddinge och Benestad. Säkerligen delas en och annan tjuvsmäll ut under de här matcherna, men jämfört med palion i italienska Siena är det i så fall rena barnleken.

Palion i den toscanska staden är en hästkapplöpning mellan de olika stadsdelarna, de 17 contradorna. Tävlingen avgöras två gånger per år, i juli och i augusti, och har anor som sträcker sig tillbaka till medeltiden.
Loppet går av stapeln på torget i Siena och på ett sätt är reglerna enkla. Första hästen i mål, med eller utan ryttare, vinner. Och de flesta knep är tillåtna. Ja, jag skulle kunna beskriva det som en form av speedway fast på häst. Och det är rätt ruskiga scener som kan utspela sig.

Palio

Men den 90 sekunder långa ritten är en rätt liten del av det här spektaklet. Det är rävspelet bakom som är det mest fascinerande. In i det sista köper och säljer jockeyarna, som bara är legoknektar, tjänster av varandra. För x antal euro går det till exempel att få lite extra utrymme i starten.

I filmen ”Palio” som visades på SVT i måndags får vi följa flera personer, bland annat den legendariska ryttaren Gigi Bruschelli som är på jakt efter att bli historik. Men har han rent mjöl i påsen? Och så träffar vi uppkomlingen Giovanni Atzeni, som suktar efter sin första seger. Ja, det är inte konstigt att ”Palio” blivit kallad ”Rocky på hästryggen”.

Ikväll, klockan 23.50 går reprisen på SVT1, annars hittar ni den på SVT Play. Jag kan varmt rekommendera filmen, även om den innehåller en del otäcka sekvenser.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *